Mindful Yoga (online cursus)

Bij Mindful Yoga ontdek je mindfulness in beweging met behulp van yogahoudingen. Mindfulness betekent ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’: met openheid volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Deze aandachtigheid of opmerkzaamheid is een belangrijk element van yoga, maar staat niet bij elke beoefening van yoga centraal.

Mindfulness is voornamelijk een mentale oefening, waarbij het bewustzijn wordt vergroot en de opmerkzaamheid wordt getraind door middel van meditatie. In Mindful Yoga worden niet alleen mentale oefeningen (meditatie) ingezet, maar ook lichamelijke en ademhalingsoefeningen om te leren het huidige moment te ervaren. Je beweegt met aandacht, waarbij je opmerkzaam bent van elk lichaamsdeel, de ademhaling en eventuele gedachten en gevoelens die aanwezig zijn.

Mindful Yoga kan een prettige bewegende oefening met mindfulness zijn, wanneer je de mentale oefening van meditatie alleen lastig vindt. Door met opmerkzaamheid te bewegen:

1. Leer je beter luisteren naar je lichaam
2. Kun je grenzen en mogelijkheden voelen en daar bewust op reageren
3. Leer je beweging in het huidige moment te ervaren
4. Oefen je met de balans tussen rust en inspanning
5. Leer je de adem te gebruiken om te verzachten of op kracht over te schakelen
6. Leer je bewust te reageren om zowel prettige als onprettige ervaringen


Opbouw van deze cursus


Deze cursus bestaat uit 6 sessies waarin je oefent met mindfulness in beweging, oftewel Mindful Yoga. Elke sessie bestaat uit twee Mindful Yoga oefeningen die je kunt beluisteren en kunt beoefenen op jouw moment: een bewegingsoefening die meerdere sessies wordt herhaald, 2. een meditatie met telkens een andere focus. Daarnaast staat in iedere sessie een ander thema centraal. Bij elk thema hoort een specifieke opdracht waarmee je aan de slag kunt. Deze opdracht staat omschreven op het oefenblad.

Mindfulness, ook wel ‘opmerkzaamheid’, is een vaardigheid die je alleen ontwikkelt door regelmatig te oefenen. Daarom raad ik je aan om 1 of 2 weken te nemen voor elke sessie en dagelijks een van de oefeningen te doen. Daarbij wordt de bewegingsoefening (liggende en staande mindful yoga oefeningen) meerdere sessies herhaald. Alleen op deze manier zul je in de loop van de 6 sessies ook daadwerkelijk verandering opmerken. Tip: kies een vast moment op de dag om te oefenen.

6 sessies

1. Luisteren naar je lichaam
2. Grenzen en mogelijkheden
3. Het huidige moment
4. Oefenen met balans
5. Kracht van de ademhaling
6. Bewust reageren op ervaringen

Wat heb je nodig?

Een rustige warme omgeving
Een (yoga)mat of kleed
Een meditatiekussen of stoel
Een speaker of koptelefoon

Kosten

De kosten voor de volledige cursus inclusief 6 sessies met audio bestanden, het werkboek en contactmomenten zijn €65.00.


Inbegrepen in deze cursus


Deze online cursus kun je geheel op eigen tempo volgen. Na inschrijving krijg je toegang tot de online cursus omgeving. De online cursus omgeving bevat:

  • Werkboek met de gehele cursus uitgewerkt, inclusief oefenbladen (download)
  • 2 mindful yoga oefeningen die meerdere sessies worden herhaald (audio)
  • 6 meditaties (audio)
  • Online oefenbladen
  • Mailcontact gedurende de eerste 6 weken (op aanvraag)
  • 1 reflectiegesprek van 15 minuten binnen de eerste 6 weken (op aanvraag)

Inschrijven – Mindful Yoga Online Cursus

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Deze pagina is onbeveiligd. Voer geen echt creditcardnummer in! Gebruik dit veld alleen voor testdoeleinden.
Betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.