Uit onderzoek van Ma et al. (2017) blijkt dat een middenrifademhaling een positief effect heeft op verschillende psychofysiologische uitkomstmaten. In deze studie onderzochten ze het effect van een middenrifademhaling op cognitie, affect (gevoel) en cortisolreacties op stress.
Een middenrifademhaling (ook wel diafragma ademhaling genoemd) vindt plaats doordat het middenrif zich aanspant, waardoor de buik uitzet en de inademing en uitademing verdiepen. Hierdoor neemt de ademhalingsfrequentie af en wordt de gaswisseling efficiënter. In deze studie was de ademhalingsfrequentie bij een middenrifademhaling 4 keer per minuut en 16 keer per minuut bij een ademhaling in rust.


In deze studie zijn deelnemers toegewezen aan de ademhalingsinterventie groep (BIG) of de controlegroep (CG). De ademhalingsinterventie groep (BIG) kreeg 20 training sessies over een periode van 8 weken, waarbij ze elke sessie 15 minuten op hun eigen rustige manier ademhaalde en 15 minuten een middenrifademhaling deden. De controlegroep (CG) kreeg deze training sessies niet. Beide groepen deden vooraf en naderhand mee aan verschillende testen om de effecten vast te stellen.
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat een middenrifademhaling als interventie kan bijdragen aan een significante vermindering van negatief affect, een verbetering van volgehouden aandacht en lagere cortisol niveaus. Dit levert bewijs dat een middenrifademhaling ontspanningsreacties in het lichaam kan triggeren en daarmee bijdraagt aan een betere fysieke en mentale gezondheid.
Wil je meer te weten komen over je eigen ademhaling en aan de slag met ademhalingsoefeningen? Bij Mindful Yoga Therapie kun je individuele therapie volgen om je ademhalingspatroon te verbeteren. Voor gezondheidsprofessionals geef ik regelmatig een tweedaagse scholing over ademhaling in de behandelpraktijk.
—
Deze blogpost is geschreven door Sabine Geers, Yoga- en ademtherapeut, Mindfulness trainer en Onderzoeker. Neem gerust contact op voor meer informatie.