Trauma-sensitive yoga is een specifieke benadering van yoga die rekening houdt met de specifieke behoeften van mensen die trauma hebben ervaren. Deze vorm van yoga is ontworpen om deelnemers te helpen veiligheid en verbinding te ervaren in hun eigen lichaam, hun emoties te reguleren en stress en angst te verminderen.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat trauma-sensitive yoga een effectieve aanvulling kan zijn op bestaande therapieën voor mensen die trauma hebben meegemaakt. Deze blog bespreekt de wetenschappelijke inzichten over trauma-sensitive yoga en waarom het zo’n belangrijke en effectieve benadering kan zijn voor mensen die trauma hebben meegemaakt.
Wat is trauma-sensitive yoga?
Trauma-sensitive yoga is ontwikkeld als een manier om yoga te benaderen vanuit een trauma-geïnformeerde lens. Er worden specifieke methoden toegepast om deelnemers te helpen zich veilig te voelen tijdens de yogalessen. Deze methoden omvatten onder andere het geven van keuzes aan deelnemers, het vermijden van bepaalde houdingen die mogelijk te uitdagend zijn of herinneringen kunnen oproepen, en het aanbieden van verschillende manieren om de houdingen uit te voeren, afhankelijk van de individuele behoeften en capaciteiten van de deelnemer. In een trauma-sensitive yogales staat de veiligheid en autonomie van de deelnemer voorop, zodat ze zich veilig kunnen voelen in hun eigen lichaam en weer contact kunnen maken met hun eigen kracht en veerkracht.
Wetenschappelijke inzichten
Trauma-sensitive yoga kan effectief zijn omdat het een holistische benadering is die rekening houdt met de complexe interactie tussen lichaam, geest en emoties. Wanneer iemand trauma heeft meegemaakt, kan deze interactie verstoord zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om zich veilig te voelen in het lichaam en emoties te reguleren. Yoga kan helpen deze verstoringen te herstellen door deelnemers te helpen een gevoel van veiligheid te vinden in hun eigen lichaam, hun emoties te leren reguleren en stress en angst te verminderen.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat trauma-sensitive yoga effectief kan zijn bij het verminderen van symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere psychische trauma-gerelateerde klachten. Een studie uit 2022 vergeleek de effectiviteit van trauma sensitieve yoga met traditionele traumagerichte therapie bij veteranen met PTSS.1 De resultaten toonden aan dat beide behandelingen even effectief waren bij het verminderen van PTSS-symptomen, maar dat er minder uitval was van de deelnemers in de trauma-sensitive yogagroep dan in de traumagerichte therapiegroep. Ook merkten deelnemers in de yogagroep sneller een vermindering van trauma-symptomen. Andere experimentele studies vonden ook dat deelnemers minder PTSS-symptomen ervaarden na deelname aan trauma-sensitive yoga. Bovendien vonden deze studies ook een verbetering in emotieregulatie en vermindering van dissociatieve symptomen.23
Meerwaarde van trauma-sensitive yoga
Trauma-sensitive yoga kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande behandelingen voor PTSS, depressie en angststoornissen. Door het aanbieden van een veilige omgeving en het gebruik van yoga-oefeningen die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de deelnemers, kan trauma-sensitive yoga een effectieve manier zijn om symptomen te verminderen en de algehele mentale gezondheid te verbeteren. Door het bieden van keuzes en empowerment aan deelnemers, kan trauma-sensitive yoga een krachtig therapeutisch effect hebben.
—
Wil je trauma-sensitive yoga volgen? In oktober en november 2023 geef ik een 8-weekse trauma sensitieve yoga cursus bij het Centrum voor Trauma en Transitie in Doorn: elke zondag van 14.00-15.00 uur. Aanmelden kan via het TransitieLAB.
- Zaccari, B., Sherman, A. D., Febres-Cordero, S., Higgins, M., & Kelly, U. (2022). Findings from a pilot study of Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga versus cognitive processing therapy for PTSD related to military sexual trauma among women Veterans. Complementary Therapies in Medicine, 70
- van der Kolk Laura, B. A., West, J., Rhodes, A., Emerson, D., Suvak, M., & Spinazzola, J. (2014). Yoga as an adjunctive treatment for posttraumatic stress disorder: A randomized controlled trial. The Journal of clinical psychiatry, 75(6)
- Price, M., Spinazzola, J., Musicaro, R., Turner, J., Suvak, M., Emerson, D., & van der Kolk, B. (2017). Effectiveness of an extended yoga treatment for women with chronic posttraumatic stress disorder. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 23(4), 300-309.