Trauma-Sensitive Yoga

Wat is trauma-sensitive yoga?

Bij trauma-sensitive yoga leer je weer in contact komen met je lichaam en geest door middel van beweging, ademhaling, meditatie en ontspanning. De oefeningen helpen om je emoties en zenuwstelsel te reguleren, je lichaamsbewustzijn te vergroten en je veilig te voelen in je eigen lichaam. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om op een veilige manier verbinding te maken met je eigen gevoel en je omgeving.

trauma sensitive yoga

Anders dan bij een reguliere yogales, gaat het bij trauma-sensitive yoga niet om de yogahouding, maar om hoe het voor jou voelt. Er wordt geen fysieke aanraking gebruikt om je in een yogahouding te helpen, maar je wordt uitgenodigd om mee te bewegen en mee te ademen. Je hebt altijd de keuze om een oefening mee te doen, over te slaan of aan te passen.

Voor wie?

Met een trauma achtergrond kun je ervaren dat je niet goed in contact staat met je eigen gevoel, sterk reageert op bepaalde triggers en je afgesneden voelt van de buitenwereld. Stress en spanningsklachten, slaapproblemen en bepaalde psychische en fysieke klachten kunnen een uiting of gevolg zijn van trauma. Trauma-sensitive yoga is een lichaamsgerichte interventie die je ondersteunt om de verbinding met jezelf en je omgeving te herstellen. Om deel te kunnen nemen aan trauma-sensitive yoga is geen eerdere yoga ervaring nodig.

Wat leer je?

  • Ervaren wat er in het huidige moment in je lichaam gebeurt en daar bewust op reageren
  • Voelen dat je zelf keuzes kunt maken met betrekking tot je eigen lichaam
  • Oefeningen om je meer gegrond te voelen en spierspanning te verlagen
  • Nieuwe vaardigheden om emoties, negatieve gedachten en spanning beter te reguleren

Trauma-sensitive yoga cursus

In oktober en november 2023 geef ik een 8-weekse trauma sensitieve yoga cursus bij het Centrum voor Trauma en Transitie in Doorn: elke zondag van 15.00-16.00 uur. Aanmelden kan via het TransitieLAB.

1-op-1 trauma-sensitive yoga

Het is ook mogelijk om individueel Yogatherapie te volgen. Er is dan meer ruimte en tijd voor jouw persoonlijke vragen. De sessies worden op maat aangepast naar jouw specifieke trauma-gerelateerde klachten en wensen.