U kunt als huisarts, psycholoog, fysiotherapeut of andere zorgverlener verwijzen voor yoga therapie. Hiervoor is geen verwijsbrief nodig, de patiënt kan direct zelf contact opnemen via het contactformulier. Voor een korte consultatie of meer informatie kunt u contact opnemen via info@mindfulyogatherapie.nl of tel. 06-82653663. Ik sta open voor intercollegiale afstemming, waarbij we gezamenlijk een traject aangaan. Meer informatie over de werkwijze en kosten en vergoedingen vindt u onderaan deze pagina.
Wat is Yoga Therapie?
Uit onderzoek blijkt dat de beoefening van yoga kan bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid. Hoewel de beoefening van yoga op zichzelf al therapeutisch kan zijn, is er een verschil tussen een reguliere yogales en yoga therapie. Yoga therapie richt zich op specifieke mentale en fysieke klachten en integreert traditionele yoga-oefeningen met westerse medische en psychologische kennis om deze klachten te verlichten. De oefeningen bestaan uit ademhalingstechnieken, yogahoudingen en -beweging, meditatie en ontspanningsoefeningen. Yoga therapie kan een complementaire behandeling zijn bij veel chronische, psychosomatische en stress gerelateerde klachten, maar ook een opzichzelfstaand traject voor milde problematiek. Cliënten leren oefeningen en vaardigheden ter bevordering van hun algemeen welzijn en voor meer evenwicht en veerkracht.
Indicaties
- Stressklachten
- Angst en/of depressie
- Burn-out en/of vermoeidheidsklachten
- Slapeloosheid
- Spier-, skelet-, gewrichtsklachten (bijv. lage rugpijn, reuma)
- Migraine en (spannings)hoofdpijn
- Chronische pijnklachten
- Ademhalingsklachten (bijv. astma, hyperventilatie, herstel na COVID-19)
- Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
- Herstel na zwangerschap (bijv. keizersnede, pre-eclampsie)
Contra-indicaties
- Recente operatie (afgelopen 6 maanden, afhankelijk van de ernst van de operatie)
- Recente wond/breuk/blessure (afgelopen 6 maanden, afhankelijk van de ernst)
- Recente bevalling (afgelopen 3 maanden)
- Gediagnosticeerde hernia (afgelopen 6 maanden)
- Hersenschudding (afgelopen 6 maanden)
- Epilepsie (zonder medicatie)
- Patiënten in de terminale fase van een ziekte
- Klachten in een acuut stadium van een ernstige psychische stoornis
Werkwijze
De eerste sessie is een intake, waarbij we uitgebreid de wensen, eventuele klachten en achtergrond van de cliënt bespreken. Onderdeel van de intake is een fysieke assessment van de lichaamshouding, beweging en ademhaling. Na deze kennismaking gaan we in de volgende sessies aan de slag met specifieke yoga oefeningen op basis van een op maat gemaakt yoga therapie plan. Tussentijds evalueren we de voortgang.
Een yoga therapie sessie duurt 60 minuten. Ik raad meestal aan om met 4 tot 6 sessies te beginnen (inclusief de intake) om de oefeningen goed te leren beheersen, zodat de cliënt ze ook zelf thuis toe kan passen.
Kosten en vergoedingen
Yoga therapie wordt vooralsnog niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten voor een individuele yoga therapie sessie op locatie zijn 75 euro per sessie, waarbij de cliënt wordt aangeraden om te beginnen met 4-6 sessies om de oefeningen te integreren in de dagelijkse routine.De cliënt kan nagaan of zijn of haar werkgever het yoga therapie traject vergoed. Het pakket van 5 sessies (€350) valt vaak volledig in Loopbaanbudget (LBB) of het Persoonlijk Ontwikkelingbudget (POB).
Meer informatie
Meer informatie over de werking van yoga vind je op mijn blog over de wetenschap achter yoga. Voor vragen kunt u contact opnemen via info@mindfulyogatherapie.nl.
